Vajon milyen kihívások várnak ránk, szőlőtermelőkre és növényvédelmi szakemberekre idén, 2021 után?

A teljes cikk itt tölthető le pdf formátumban.

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010.(IV.23.) FM rendelet módosítása is kihangsúlyozza, hogy az integrált rendszerben meghatározó, hangsúlyos, elsődleges szerepe van megfigyelésnek, előrejelzésnek. Ehhez szerencsére az utóbbi évek során végzett innovatív fejlesztések eredményeként kiváló műszeres mérő és un. döntéstámogató rendszerek állnak rendelkezésre. Egy közel 10 éves folyamatos fejlesztés eredménye az a rendszer melyet a kezdetektől jól ismerek, így teljes meggyőződéssel tudom ajánlani mert hasznos segítőtársa lehet a termelőknek és növényvédelmi szakértőknek egyaránt. Ez a mérőszenzorokkal felszerelt precíziós készülék, az ültetvénybe kihelyezve, helyben mért – csapadék, hőmérséklet, páratartalom, levélnedvesség időtartam (a levelek fonákán) szélirány és sebesség, talajhőmérséklet adatokra alapozottan dolgozik. A mérési adatokat óránként (az új generációs állomásoknál már 20 percenként) rögzíti és grafikusan is megjeleníti. A mért időjárási adatokra alapozottan pontos helyzetértékelést, prognózist készít, jelezve a négy legveszélyesebb járványos betegségokozó (szőlőperonoszpóra, lisztharmat, feketerothadás és szürkerothadás) fertőzési veszélyét és mértékét az adott méréstartományban.

A rendszerben lehetőség van adatrögzítésre, a gazdálkodási napló vezetésre is. Az ültetvénybe kihelyezett berendezés hatóköre 5 km-es körzet. A döntéstámogató komplex mérési rendszer adatai könnyen értelmezhetők, folyamatosan hozzáférhetők, otthonról és mobiltelefonról, vagyis mindig kéznél van. Egyik fő értéke, a helyi, táblaszintű adatrögzítés, nem szükséges naponta végig járni a szőlőültetvényeket a pillanatnyi helyzet megismeréshez, mégis abszolút pontos információt kaphatunk pl. a talajállapot, a szélirány, szélsebesség alapján arra, érdemes-e kiküldeni a gépeket, (gázolaj megtakarítás) vagy, hogy mekkora az adott körzetben a fertőzési kockázat.

Egy ilyen megbízható, multifunkcionális döntéstámogató rendszer nagyban megkönnyíti a biológiai alapismeretekkel nem rendelkező szőlőtermelők, gépiszolgáltatók munkáját, de értékes segítő társ lehet a képzett növényvédelmi szakértők, tanácsadók munkájához is. Vagyis tökéletes segédeszköz az integrált növényvédelmi rendszerben előírt kritériumok teljesítéséhez. A végén meg is nevezem, melyik döntéstámogató rendszerről szól a fenti ismertető. Sokan, velem együtt a kezdetektől, csikó korából SmartVineyard a Szőlőőr néven ismerik és használják, de a fejlesztések során névváltoztatás is történt, így jelenleg PlantCT néven érhető el.

Részletes információ a honlapjukon https://plantct.com érhető el.