A szőlő integrált növényvédelme már az ültetvény telepítése előtt kezdetét veszi a telepítésre szolgáló megfelelő terület kiválasztásával, ugyanis a szőlő integrált termesztése a növény igényeihez minél inkább megfelelő termőhelyen könnyebben megvalósítható. Célszerű kerülni a mélyfekvésű, fagyzugos, illetve a nedves és párás mikroklímával rendelkező területeket, mely kedvez a különféle kórokozóknak.

A talajréteg vastagsága, valamint a gyökerek elhelyezkedése befolyásolja az ültetvény szárazságtűrését, ugyanis a sekélyen gyökerező növényekre erősebben hat a felszínhez közelebbi talajrétegek víztartalmának változása. Ezen ültetvények hajlamosabbak a bogyórepedésre, mely különféle kórokozóknak nyithat utat.

A betegségek megjelenésére, gyakoriságára jelentős hatással van az ültetvény, illetve a fürtzóna mikroklímája. Így minden olyan megoldás, mely segíti a nedvesség minél előbbi felszáradását, csökkenti bizonyos kórokozók fertőzésének valószínűségét. Ilyen lehet a sorok megfelelő tájolása, a szellős lombkorona, az optimális sor- és tőtávolság, a zöldmunkák jó minőségben történő elvégzése.

Ilyen fontos zöldmunka a szemek zöldborsó nagyságánál végzett levelezés, mely elősegíti a bogyók jobb megvilágítását, minek köszönhetően megvastagszik a bogyók sejtfala és kutikulája, ezért jobban ellen fog tudni állni pl. a botritisz fertőzésnek. Azonban ügyelni kell arra, hogy a levelezés következtében a bogyók jobban kitettek lesznek az erős UV-sugárzásnak és így nagyobb lesz a veszélye a napperzseléses tünetek megjelenésének.

Az időben elvégzett zöldmunkák növelik a növényvédelem hatékonyságát is, ugyanis segíti a permetlé jobb eloszlását a kezelt felületen és kevesebb növényvédőszerrel is el tudjuk érni a megfelelő hatékonyságot.

Az integrált növényvédelem fontos része a termőhelyhez és a művelésmódhoz leginkább illő fajta megválasztása. Az egyes kórokozókkal szemben rezisztens, illetve toleráns fajták megválasztásával jelentősen csökkenthető a növényvédőszeres kezelések száma, így a környezetbe kijuttatott növényvédőszer mennyisége és a növényvédelemre fordított költség is. A fajtaleírásokból még a telepítés előtt érdemes tájékozódni az adott fajta betegségekkel szembeni fogékonyságáról.

Természetesen a minél jobb kondícióban lévő növények ellenállóbbak a kórokozókkal szemben is. Így nagy gondot kell fordítani a talajspecifikus, valamint a szőlő fenológiai fázisaihoz igazított harmonikus tápanyagellátásra is.

Az integrált növényvédelem szerves részét képezi a növényvédelmi előrejelzés. A különféle előrejelzési módszerekkel megalapozhatjuk az okszerű növényvédelmet, melynek következtében csökkenthetjük a beavatkozások számát azáltal, hogy egyes rutinszerűen végzett kezeléseket ki is hagyhatunk a növényvédelmi technológiából. Továbbá lehetőséget ad arra, hogy akár bizonyos felszívódó készítményeket megbízhatóan kiválthassunk kontakt készítményekkel.

Az időjárási körülmények és az egyes kórokozók megjelenése között szoros összefüggés tapasztalható. Az időjárási paraméterek automatikus mérésére alkalmas eszköz a PlantCT rendszere is, mely a mért adatokat (hőmérséklet, csapadékmennyiség, szélsebesség, levélfelület nedvesség, páratartalom) megbízható és visszakereshető módon tárolja és a felhasználók rendelkezésére bocsájtja. Ezen adatokat felhasználva készítjük partnereink számára a különféle szőlő kórokozók betegségmodelljeit, melyek segítségével az okszerű növényvédelemhez kívánunk hozzájárulni. Fontos megjegyezni, hogy az okszerű növényvédelem csak növényvédelmi előrejelzésre és megfigyelésekre alapozottan valósítható meg.

A gombabetegségek elleni védekezésben leghatásosabb, ha preventíven, vagyis még a fertőzést megelőzően védekezünk. Ezt a megfelelő növényvédőszer kiválasztással, a helyes kijuttatási technikával, valamint a fertőzések előrejelzésével és a permetezés megfelelő időzítésével tudjuk a leginkább megvalósítani.

A különféle termesztett növények növényvédelméhez felhasználható anyagok listája folyamatosan változik, évente frissül. Ezen anyagokat a PlantCT saját adatbázisában is kereshetővé tettük partnereink számára a minél széleskörűbb információszolgáltatáshoz, mely listát évről évre mi magunk is aktualizáljuk.

Tehát az integrált növényvédelem megvalósítása során kombinálunk minden lehetséges védekezési módot, praktikát és a kémiai védekezési megoldásokhoz csak a legvégső esetben nyúlunk. A számos egyéb megoldásnak köszönhetően jelentősen csökkenthető az ültetvényekben felhasznált növényvédőszerek mennyisége, és így egészségesebb terméshez jutunk a környezet alacsonyabb növényvédőszer terhelése, valamint a növényvédelmi költségek csökken.

Havasi Máté
növényorvos
PlantCT Europe Zrt.