Miért fontos a növényvédelmi előrejelzés?

A különféle károsítók pontos előrejelzése nélkülözhetetlen a védekezés szükségességének, valamint a hatékony beavatkozás pontos időpontjának a meghatározásához.

A termesztett növényeinket veszélyeztető károsítók megjelenését a rendelkezésre álló lehetőségekkel folyamatosan nyomon kell követni. Ennek fontos eszköze a rendszeres terepi megfigyelés (területbejárás), valamint a különféle, tudományosan megalapozott diagnosztikai módszerek. Fontos ismerni a termesztett növény fejlettségi állapotát (fenológiáját) is, és lehetőség szerint nagy hangsúlyt kell fektetni a különféle telepíthető mérőeszközök által helyileg gyűjtött adatokra.

A helyspecifikus adatokra alapozott döntések során lehetőségünk van figyelembe venni a gazdanövény fogékonyságát, valamint a kórokozók fertőzőképességét, melyek meghatározók a betegségek kialakulásában. Ugyanis az egyes környezeti tényezők évjáratonként különböző mértékben befolyásolják a növény és kórokozó között „kapcsolatot”.

Kártevők esetén fontos tisztában lenni azzal, hogy mely fejlődési állapotukban és hol érdemes őket keresni, valamint milyen lehetőségeink vannak a nyomon követésükre. Itt beszélhetünk egyedszám-felmérésről és életképesség-vizsgálatról. Az ízeltlábúak egyrésze csalogató rovarcsapdákkal (színcsapda, fénycsapda, ivari csalogatócsapda) könnyen megfigyelhető és a fogási eredményekből következtethetünk a jelenlétükre, valamint az adott faj rajzásmenetére.

A megfelelő növényvédelmi előrejelzési módszerek alkalmazásával jelentős mértékben csökkenthető a növényvédelmi kezelések száma és költsége, ezáltal a környezet növényvédőszer terhelése. Ehhez szeretne a PlantCT csapata segítséget nyújtani a szőlő legjelentősebb kórokozóinak előrejelzési modelljeivel és naprakész meteorológiai adatok szolgáltatásával a termelők számára. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy minél szélesebb és megbízhatóbb szolgáltatást tudjunk nyújtani partnereink számára mind a monitorozott károsítók, mind a preferált növénykultúrák tekintetében.

Havasi Máté
növényorvos
PlantCT Europe Zrt.