A meleg és nedves időjárást kedvelő szőlőperonoszpóra (Plasmopara viticola) a szőlő sokak számára ismert és veszélyes kórokozója, mely a leveleket és a fürtöket egyaránt megtámadja. A fürtök zsendülésig, a levelek viszont – csökkenő mértékben – a tenyészidőszak végéig fogékonyak a fertőzésre.

A kórokozó áttelelése a lehullott, beteg levelekben, esetleg az összetöppedt bogyókban történik az ősz folyamán kifejlődő, vastagfalú, télálló, ivaros spórákkal, az oospórákkal, melyek a talajban több – akár 5 – évig is életképesek maradhatnak.

A peronoszpóra a légcserenyílásokon keresztül hatol be a növénybe. Tavasszal az első, primer fertőzésekre akkor számíthatunk, amikor a napi középhőmérséklet eléri a 10-12 °C-ot és a néhány óra alatt lehulló, legalább 10 mm csapadékhoz 3-5 óráig tartó levélnedvesség társul.

A fertőzést követően a betegség tüneteinek megjelenése a hőmérséklettől függ. Ennek az időtartamnak a meghatározására régóta használt segédeszköz az Istvánffi-Pálinkás-féle táblázat. A PlantCT növényvédelmi előrejelzési rendszere ezen kórokozó esetén is igyekszik segítséget nyújtani a szőlőtermesztők számára az egészségesebb növények érdekében, hiszen ezen kórokozó terjedése rendkívül gyors és szinte korlátok nélküli az egyes ültetvények között.

Havasi Máté
növényorvos
PlantCT Europe Zrt.

Tisztelt Partnerünk!

Az elmúlt fél év során olyan szervezeti átalakításba kezdtünk, aminek során a teljes beszerzési, gyártási és adminisztratív folyamatunk megújul. Ezt annak érdekében tesszük, hogy a jövőben hatékonyabban és magasabb minőségben tudjuk kiszolgálni partnereinket. 

Ez a mindenre kiterjedő fejlesztési projekt azonban a vártnál hosszabb időt vesz igénybe, de minden erőnkkel azon vagyunk, hogy egy olyan terméket és szolgáltatást tudjunk nyújtani a jövőben, amivel a vevőink hosszú távon elégedettek lesznek. 

Bízva abban, hogy az átalakulás sikeres lezárását követően tudni fogjuk folytatni a sikeres együttműködést, további megértésüket és türelmüket kérjük a folyamat befejezéséig, a jelenlegi észrevételeik és panaszaik kapcsán. 

Üdvözlettel, 
A PlantCT csapata