A szürkepenészes rothadás (Botrytis cinerea) a szőlő rendszeresen jelentkező, egyik legfontosabb kórokozója, mely a szőlő minden zöld növényi részét fertőzheti, azonban a fürtökre a legveszélyesebb. Egy rendkívül polifág (soktápnövényű) kórokozó.

Ezen gomba az elhalt szöveteken telel át micéliumokkal vagy szkleróciumokkal, így a fertőző anyag gyakorlatilag mindig jelen van az ültetvényekben. Kedvező körülmények között parazitává is válhat és a szőlő zöld növényi részeit fertőzheti. Fontos megjegyezni, hogy legkönnyebben sérüléseken, sebzéseken keresztül fertőz, de az egészséges növényi részeken keresztül is képes bejutni a növénybe.

A meleg, csapadékos időjárás kedvező a kórokozó számára. Tavasszal az elhalt növényi részeken áttelelő szkleróciumokból fejlődő konídiumokat (ivartalan szaporítósejtek) a szél a szőlő fogékony zöld részeire szálltja és optimális körülmények esetén bekövetkezik a fertőzés. (A szklerócium a hifák tömött szövedéke, mely egy kemény, sötét, külső kéregből és egy világosabb belső állományból áll.) A konídiumok jelenléte az egész vegetációs időszak alatt fennáll, tömeges fertőzés forrását jelenthetik és a szárazságot is jól tűrik.

Tavasszal az első tünetek csapadékos, párás időszakban jelentkezhetnek a leveleken a főerektől induló, gyorsan növekedő, szabálytalan nekrotikus foltok formájában.

Az ellene való védekezés nagy odafigyelést igényel minden szőlőtermesztő számára.

Havasi Máté
növényorvos
PlantCT Europe Zrt.