A tél növényvédelmi szempontból csendes időszaknak számít a termesztett haszonnövényeink, így a szőlő esetében is.

Azonban a PlantCT csapata ilyenkor is szorgalommal járja a szőlőterületeket, ahol új szenzorokat telepítünk vagy éppen ellenőrizzük a már kihelyezett állomásainkat, tapasztalatokat gyűjtünk.

A területbejárások során már több helyen találkoztunk lemetszett szőlőterületekkel.
A szőlő az évnek ezen időszakában nyugalmi, alvó állapotát tölti. Ilyenkor szokás elvégezni a metszést, melynek célja, hogy egyensúlyt alakítsunk ki a növény vegetatív növekedése és termőképessége között. Minél erősebben metsszük meg a növényt, annál inkább serkentjük a zöld növényi részek, hajtások növekedését. Ezzel párhuzamosan ugyan csökken a termés mennyisége, viszont jelentősen javul annak minősége.

A metszést rügyvizsgálat és a vesszők érettségének vizsgálata előzi meg. Először a később érő fajtákkal érdemes kezdeni a munkát, a korai érésűeket jobb a végére hagyni, ugyanis kora tavasszal a vegetáció megindulása után már mínusz néhány fokos hideg is árthat a szőlőnek.

A metszésre legalkalmasabb tehát a téli időszak. Érdemes ügyelni arra, hogy a hőmérséklet ne legyen túl hideg, ugyanis nagyon alacsony hőmérséklet esetén a metszés során a vesszők törhetnek, repedhetnek és így károsodhatnak a rügyek („bevakulhatnak”), melyek így életképtelenek lesznek. Ezért általában -5 és +10 °C közötti átlaghőmérséklet esetén érdemes elvégezni a metszési munkákat és a vegetáció megindulása előtt azokat be is kell fejezni.

Fontos megjegyezni, hogy a nyugalmi időszakban történő metszéssel elkerülhetjük a szőlőtőkék könnyezését, mert a metszési felületeknek van kellő idejük beszáradni.

Havasi Máté
növényorvos
PlantCT Europe Zrt.

Tisztelt Partnerünk!

Az elmúlt fél év során olyan szervezeti átalakításba kezdtünk, aminek során a teljes beszerzési, gyártási és adminisztratív folyamatunk megújul. Ezt annak érdekében tesszük, hogy a jövőben hatékonyabban és magasabb minőségben tudjuk kiszolgálni partnereinket. 

Ez a mindenre kiterjedő fejlesztési projekt azonban a vártnál hosszabb időt vesz igénybe, de minden erőnkkel azon vagyunk, hogy egy olyan terméket és szolgáltatást tudjunk nyújtani a jövőben, amivel a vevőink hosszú távon elégedettek lesznek. 

Bízva abban, hogy az átalakulás sikeres lezárását követően tudni fogjuk folytatni a sikeres együttműködést, további megértésüket és türelmüket kérjük a folyamat befejezéséig, a jelenlegi észrevételeik és panaszaik kapcsán. 

Üdvözlettel, 
A PlantCT csapata