Az enyhe téli időjárás kedvez a kórokozók és kártevők áttelelésének. Kórokozók esetén a különféle áttelelő képletek, még kártevők esetén pedig a különféle áttelelő alakok visszaszorítására alkalmas módszer a nagy permetlé mennyiséggel végzett lemosó permetezés. Így az egyes károsítók elleni preventív védekezéssel csökkenthetjük azok vegetációs periódusban várható kezdeti megjelenését és a fertőzések mértékét.

A lemosó permetezések során a kártevők gyérítésére olajos, illetve szárító hatású készítményt szoktunk választani. A különféle kórokozók ellen kén-, illetve rézhatóanyagot érdemes kijuttatni. A permetezés időpontját olyan szélcsendes időjárás esetén lesz érdemes megválasztani, mikor a hőmérséklet legalább 5 oC felett van (tehát fagymentes), illetve a talajállapot megengedi, hogy a gépekkel ki tudjunk menni a területekre.

A kén tartalmú készítmények a lisztharmat ivaros áttelelő képleteinek gyérítésére alkalmasak, még a réz hatóanyagú készítményekkel a fás betegségeket okozó gombák ellen tudunk hatékonyan szembe szállni.

Ezen időszakban is zajlanak a metszési munkálatok. Ügyeljünk arra, hogy az egyes fás betegségeket okozó gombák spórái jelenleg is a levegőben lehetnek és a metszéskor képzett sebeken keresztül fertőzhetik növényeinket. Emiatt a metszést követő lehető legrövidebb időn belül szükséges lesz elvégezni nagy permetlé mennyiséggel a lemosó permetezéseket. Így a metszési sebek felületére tudjuk juttatni mihamarabb a hatóanyagot és elkerülhetjük az esetleges fertőzéseket.

 

Havasi Máté
növényorvos
PlantCT Europe Zrt.