Mi is az a BBCH-skála és miért foglalkozunk vele?

A korszerű növényvédelem egyik fontos kritériuma, hogy pontosan ismerjük termesztett haszonnövényeink fejlettségi állapotát, ugyanis egyre több agrotechnikai művelet, valamint a növényvédelmi kezelések jelentős része is egyre pontosabb időzítést követel meg. Ezért is került megalkotásra a BBCH-skála, mely számos növény – így a szőlő – fejlettségének pontos leírására ad lehetőséget.

Ebben a tízes számrendszert használó skálában az egyes növények hasonló növekedési stádiumai hasonló kódokat kapnak meghatározott szabályok szerint. Ezen jelzések alapján a skála fő- és másodlagos növekedési szakaszokra oszlik, így az egyes növények hasonló növekedési stádiumai hasonló kódokkal vannak jelölve. A kódok első számjegye a fő növekedési szakaszra, még a második számjegye a másodlagos növekedési fázisra vonatkozik.

A szőlő esetén a PlantCT rendelkezik a növény fejlettségi állapotára vonatkozó számításokkal, melyeket a termelőink rendelkezésére bocsájtunk a minél okszerűbb döntéshozatalban. Ezen kalkulációinkat folyamatosan ellenőrizzük és szükség esetén korrigáljuk a minél pontosabb eredmény érdekében. Tevékenységünket a későbbiekben újabb kultúrákkal szeretnénk kibővíteni, melyen csapatunk jelenleg is dolgozik.

Havasi Máté
növényorvos
PlantCT Europe Zrt.