A meleg és nedves időjárást kedvelő szőlőperonoszpóra (Plasmopara viticola) a szőlő sokak számára ismert és veszélyes kórokozója, mely a leveleket és a fürtöket egyaránt megtámadja. A fürtök zsendülésig, a levelek viszont – csökkenő mértékben – a tenyészidőszak végéig fogékonyak a fertőzésre.

A kórokozó áttelelése a lehullott, beteg levelekben, esetleg az összetöppedt bogyókban történik az ősz folyamán kifejlődő, vastagfalú, télálló, ivaros spórákkal, az oospórákkal, melyek a talajban több – akár 5 – évig is életképesek maradhatnak.

A peronoszpóra a légcserenyílásokon keresztül hatol be a növénybe. Tavasszal az első, primer fertőzésekre akkor számíthatunk, amikor a napi középhőmérséklet eléri a 10-12 °C-ot és a néhány óra alatt lehulló, legalább 10 mm csapadékhoz 3-5 óráig tartó levélnedvesség társul.

A fertőzést követően a betegség tüneteinek megjelenése a hőmérséklettől függ. Ennek az időtartamnak a meghatározására régóta használt segédeszköz az Istvánffi-Pálinkás-féle táblázat. A PlantCT növényvédelmi előrejelzési rendszere ezen kórokozó esetén is igyekszik segítséget nyújtani a szőlőtermesztők számára az egészségesebb növények érdekében, hiszen ezen kórokozó terjedése rendkívül gyors és szinte korlátok nélküli az egyes ültetvények között.

Havasi Máté
plant health specialist
PlantCT Europe Zrt.