SZŐLŐ

SZŐLŐ

Az emberiség által az egyik legrégebb óta ismert növényfaj a szőlő. A bortermő szőlő (Vitis vinifera) a mediterrán térségben őshonos, Közép-Európában és Délnyugat-Ázsiában, Marokkótól Észak-Iránig és Portugália északi részétől egészen Németország déli részéig.

A világon leszüretelt szőlő több mint 80%-át a bortermelésben használják fel. 2019-ben több mint 7 millió hektár szőlőültetvényből legalább 74,5 millió tonna szőlőt szüreteltek be kereskedelemi célból világszerte. (forrás: FaoStat).

SZŐLŐBETEGSÉGEK

Szőlőperonoszpóra - PLASMOPARA VITICOLA
A szőlőültetvények legelterjedtebb betegsége globálisan a szőlőperonoszpóra. Ennek a kórokozónak szexuális és aszexuális spórái vannak, amelyek erősen befolyásolják a járvány viselkedését. Az elsődleges (szexuális) és másodlagos (aszexuális) fertőzési ciklusok a szezon egy részében átfedik egymást. 
Szőlőlisztharmat - ERYSIPHE NECATOR

Járványügyi szempontból a legjelentősebb szőlőbetegség a szőlőlisztharmat. A gomba fertőzésveszélyt jelent minden zöld szövetre, de a legnagyobb kárt a leveleken és a termésen okozhatja. (Caffi et al., 2011). A lisztharmat-fertőzésnek a szőlőültetvényre gyakorolt ​​hatása gyakran az első fertőzés időpontjától függ. A korai gyümölcsfertőzések elsatnyult termést okoznak, a gyümölcs felületét felsértik és íztelen lesz tőle a bor. A lisztharmat csökkenti az asztali bor tárolási idejét és befolyásolhatja a fotoszintézis sebességét, csökkentve ezzel a termés cukortartalmát.

Szőlő fomopsziszos betegség - PHOMOPSIS VITICOLA

A fomopsziszos foltokat a vesszőn és a leveleken a Phomopsis viticola nevű gomba okozza. Tavasszal fejlődik ki nedves időben, amikor a spórák esőcseppekkel szaporodnak. Hideg nedves időjárás és a hosszabb levélnedvesség fokozza a fomopsziszos tünetek megjelenését és súlyosbodását. A fertőzés begyűrűzik a hajtásba, a vesszőket legyengíti és eltöredezi, kevesebb lesz a termés ezáltal a bortermelés is csökken. A termésveszteség a csokorszár fertőzése és a bogyós termés rothadása miatt is előfordulhat. A gombaölő szerek nem hatásosak, ha a betegség tüneteinek megjelenése után alkalmazzák.

Feketerothadás - GUIGNARDIA BIDWELLII

Ez a betegség felelős a szőlőszemek és a fürtök rothadásáért. Az összes nemesített szőlőfajta hajlamos a feketerothadás fertőzésre. A terménykiesés mértékét az időjárási tényezők befolyásolják. A fertőzés kezdetét és a lappangási időt befolyásolja a levél nedvessége, a relatív páratartalom és az átlagos levegő-hőmérséklet. A fertőzéshez vékony vízhártya szükséges a levél felületén.

SZÜRKEPENÉSZ/SZÜRKEROTHADÁS VAGY BOTRITISZ - BOTRYTIS KINEREA
A Botrytis cinerea nagyon gyakori kórokozó a szőlőben. A betegség rendszeresen előfordul a szőlőültetvényeken, a legkritikusabb időszak a virágzás, valamint a bogyók érése és a betakarítás közötti időszak. A kórokozó kolonizálja a rejtett virágrészeket (porzó és termő), amelyek a fürtben látens formában maradnak fenn, és ezáltal biztosítja a későbbi fertőzésekhez szükséges oltóanyagot az érési szakaszban. A termésromlás mértékét elsősorban az időjárási tényezők befolyásolják (csapadék, relatív páratartalom és a napi levegő hőmérséklete).
SZŐLŐORBÁNC - PSEUDOPEZICULA TRACHEIPHI

A Pseudopezicula tracheiphila által okozott szőlőorbánc jelentős betegség Európa hűvösebb szőlőtermesztő területein. A kórokozók áttelelhetnek a földre hullott elhalt levelekben, kora tavasszal pedig az aszkospórák kiszivároghatnak és az új évszak hajtásait megfertőzhetik. A heves esőzések és a hosszú nedves időszak kedvez a kórokozók terjedésének és a fertőzéseknek.

Más növények termesztésével foglalkozik?

Ha más növénykultúrára használná a PlantCT™-t, kérjük lépjen kapcsolatba velünk!